Triatlon

Triatlon

Triatlon obuhvata tri sportske discipline: Plivanje, Biciklizam i Trčanje, kao i dve tranzicije koje služe za presvlačenje i uzimanje potrebne opreme za narednu disciplinu u trci. Postoje različite dužine triatlon trka, među kojima je najpopularnija duga distanca ili ti IRONMAN (3.8km/180km/42km). Svakako najpoznatiji organizator ovog formata triatlona je Ironman, ali i drugi kao što je Challenge, ITU, itd, organizuju triatlone na pomenutoj distanci.

Super sprint triatlon 400m/10km/2.5km
Sprint triatlon 750m/20km/5km
Olimpijski triatlon 1500m/40km/10km
Half Ironman 1900m/90km/21km
Ironman 3.8km/180km/42km

PLIVANJE

Prva disciplina u triatlon trci je plivanje. Od trke zavisi da li se pliva u jezeru, moru, reci ili bazenu. Organizatori postavljaju bove oko kojih takmičari plivaju, a oblik staze se razlikuje od trke do trke. Nije dozvoljeno koristiti pomagala prilikom plivanja, kao sto su peraja, lopatice itd.. ali je zato neophodno koristiti kapu za plivanje. Sva ostala oprema je opciona, gde većina takmičara koristi neopren i naočare za plivanje.

T1

T1, kao oznaka za Prvu tranziciju, se obično nalazi veoma blizu mesta gde se plivanje završava. Tako takmičar, kada završi plivanje, trči do tranzicije, gde, obično, usput skida neopren do struka, a ponekada pred ulaz u tranziciju takozvani wetsuit striperi pomažu takmičarima da brzo i efikasno svuku odelo sa sebe. Dalje takmičari nastavljaju da trče do svoje kese sa opremom, koja je prethodno okačena na predefinisano mesto, uzimaju svoje stvari, stavljaju kacigu, naočare i oblače sprinterice, i kreću prema drugoj disciplini, biciklizmu.

BICIKL

Druga disciplina je Biciklizam. U ovom segmentu trke, trkači moraju da obrate pažnju na najstrožije pravilo, draft. Takmičar mora da napravi određeno rastojanje od drugog takmičara (12 metara), iz razloga sto se triatlon tretira kao individualan sport i napor koji jednako važi za svakog takmičara. Draft je strogo zabranjen jer takmičar koji vozi iza drugog olakšava svoju vožnju za oko 30%. Draft je jedino dozvoljen na Sprint i Super sprint distanci.
U triatlonu se koriste posebne vrste bicikle, koje su izrađene od karbona, gde zbog svoje male težine, kao i aerodinamičnog položaja, takmičaru značajno "uštedi" na vremenu. Takozvana, Tri bajk ima drugačiju geometriju i čuva noge takmičara za zadnju disciplinu tj trčanje.

T2

Nakon završetka druge discipline, takmičar ulazi u drugu tranziciju, gde skida kacigu, kao i svu opremu koju je koristio tokom biciklizma. Uzima drugu kesu u koju je spremio sve potrebne stvari za trčanje i kreće sa trčanjem.

TRČANJE

Poslednja disciplina i obično najteža u triatlonu je trčanje. Da li su se pravilno hranili na bicikli, da bi izdržali sve napore, takmičari obično uvide čim počnu da trče. Tokom trčanja, otprilike na svakih 2 km nalazi se okrepna stanica gde na raspolaganju takmičari imaju vodu, gelove, voće, sokove i slično, što im pomaže da nastave sa trčanjem i održe željeni tempo.

ISHRANA

Postoje razne vrste ishrane koju takmičari koriste tokom trke, ali jedna od najpopularnijih načina unosa energije su gelovi, koji u sebi sadrže tačan broj šećera tj ugljenih hidrata potreban većini takmičara. Gelovi se najlakše svare tokom trke i uzimaju se obično na svakih pola sata. Neko se pak odlučuje i za druge načine ishrane, koja je naravno individualna za svakoga takmičara. Potrebno je da takmičari prethodno vežbaju ishranu prilikom treniranja.

TRENINZI

Triatlonci koji se spremaju za trku obično treniraju svaki dan, gde jedan dan odvoje za po jedan od tri sporta. Vikendi su rezervisani za Brikove tj treninge Bicikle i Trčanja da bi se navikli na u početku čudan osećaj trčanja nakon vožnje bicikle. Naravno, profesionalni triatlonci treniraju u mnogo većem obimu, brikove rade češće a nekada i sva tri sporta ubace u jedan dan.