Predstavljanje člana: György Teleki

1. Par reči o tebi i sportu kojim se baviš

Oduvek sam voleo sport i uvek sam se nečim bavio. Kao klinac veslanjem, pa od studentskih dana prešaltao sam se na košarku. U tom sportu sam ostao aktivan sve do svoje 46 godine uz jedan četvorogodišnji prekid od 28 do 32 godine (osnivanje porodice, kuća, deca, pokretanje privatnog preduzetništva). Na kraju košarkaške karijere kad su rivali počeli da mi govore "vi" a i navukle se neke povrede, počeo sam paralelno rekreativno da trčim. 2010. postajem član Trona i počinjem da učestvujem na uličnim trkama, polumaratonima i pada i prvi maraton. Već od 2011 postajem i triatlonac, slede sprint triatloni i duatloni a prvi ironman odrađujem 2013. Od tada redovno svake godine pored trkačkih takmičenja, učestvujem i na triatlonima svakakvih dužina. Zasad tako mislim i nastaviti još jedno vreme.

2. Iza sebe imaš ogroman broj maratona, polumaratona, triatlona i raznih drugih trka. Šta te je inspirisalo svih ovih godina?

Inspiracija je uvek različita, u duši sam takmičar, volim atmosferu žestoke trke, ne smeta mi ako izgubim od nekog, u tom trenutku boljeg takmičara, ako znam da se morao pošteno namučiti za taj uspeh, a naravno da i ja volim pobeđivati i nalaziti se na postolju. Imam širok krug sportskih poznanika sa kojima uvek očekujem uzbudljiv, pošten i zdrav trkački megdan, to me u suštini motiviše. Mada se u ovom sportu govori da je suparnik u stvari sat koji meri vreme, ja se baš i ne slažem sa tim, volim prisustvo jakih takmičara na stazi pored mene.

3. Koliko treniraš nedeljno?

Pored posla i porodice, nedeljno obično stignem odraditi 2 do 3 plivačkih treninga, isto 2 do 3 bajk treninga i 3 do 4 trčanja

Ocean Lava Montenegro, Kotor 2017. Half Ironman

Ocean Lava Montenegro, Kotor 2017. Half Ironman

4. Swim, Bike, Run. Koja ti je omiljena disciplina i zašto?

Trčanje mi je osnovna disciplina tako da mi je to u stvari i omiljena u triatlonu. Plivanje mi ide nekako najteže ali sam i tu na nekom prihvatljivom nivou a bajk je negde na sredini.

5. Koju ishranu koristiš tokom trke?

Na trkama polumaratonske dužine i dužim, pored obične hidratacije uzimam poneki energetski gel po potrebi, npr na maratonu obično jedan oko 23-24km i još jedan oko 33-35km ali i to zavisi od vremenskih uslova. Osim toga po jednu tabletu soli i jedan magnezijum. Na triatlonima half i ful dužine ishrana je obično na bajku, posle plivanja se ogladni i dosta brzo na bajku pojedem jedan običan domaći sendvič sa maslacem sirom i šunkom, na ful distanci još jedan posle 100km. Osim toga gelovi, energetska tabla i poneki zalogaj banane. Tablete soli i magnezijum takođe pod obavezno. Na trčanju posle hidriranje, kola, i dva do tri gela.

Ostanite istrajni u ovom teškom, zahtevnom ali prelepom i izazovnom sportu. Neuspeh je sastavni deo uspeha i uvek se može nešto novo naučiti, a posle iskoristiti.

6. Šta imaš da poručiš mladim triatloncima koji tek počinju da se bave ovim sportom?

Poruka bi bila da ostanu istrajni u ovom teškom, zahtevnom ali prelepom i izazovnom sportu. Neuspeh je sastavni deo uspeha i uvek se može nešto novo naučiti, a posle iskoristiti.

7. Kada je u pitanju sportsko srce i prijateljstvo u sportu, ti si pravi primer. Iza kojeg kodeksa stojiš?

Nekako mi je poštenje najbitnije, od treninga, priprema pa samih trka i odnosa među sportistima. Bitni su mi ljudi sa kojima sam blizak u ovom sportu.

barc05

Ocean Lava Montenegro, Kotor 2017, Trčanje

barc05

Sa prijateljima nakon trke..