Saveti za ishranu pre trke, Vladimir Savić

Vladimir Savić, naš državni rekorder u Ironmanu, sa više od 20 godina trenerskog iskustva, a takođe i prijatelj Titana, šalje par saveta kako se hraniti pre trke.

3 - 4 SATA PRE TRKE

Na dan trke, veoma je važno da ustaneš i jedeš rano. Na taj način omogućićeš svom telu dovoljno vremena da svari i apsorbuje unete kalorije i sprečićeš eventualne stomačne tegobe. Poželjno je da jedeš 3 do 4 sata pre starta trke. Izbor hrane treba da bude isplaniran unapred. Sve što planiraš da jedeš, piješ pre trke treba da bude lagano za stomak i treba da ti je dobro poznato i isprobano kao obrok pre treninga. Ukoliko ti je stomak nervozan i ne možeš da jedeš, pokušaj da planirane kalorije uneseš u dva obroka.

2 SATA PRE STARTA TRKE

Ukoliko je prethodni obrok bio 3 do 4 sata pre starta trke, obrok na dva sata pre trke nije potreban. Ukoliko je ovo prvi obrok tog dana, ne preporučuje se unos ugljenih hidrata veći od 2g po kg telesne mase.

90 - 60 min PRE STARTA TRKE

U poslednjih 90 minuta pre trke treba da konzumiraš samo tečnu ili polutečnu hranu, kao sto su sportski ugljeno hidratni napitci, ugljeno hidratni gelovi tj gumene bombone. Ovakav izbor je neophodan jer 90 minuta nije dovoljno vremena da se čvrsta hrana svari. Konzumacija čvrste hrane u poslednjih 90 minuta pre starta trke može dovesti do stomačnih tegoba tokom trke. U poslednjih 60 minuta pre trke, izbegavaj da unosiš više od 30gr ugljenih hidrata, čak i u vidu tečnosti.

20 - 15 min PRE TRKE

Ukoliko ti prija i ne pravi smetnje (isprobano na treningu više puta) možeš da pojedeš jedan gel sa oko 100 kalorija odnosno 25 gr ugljenih hidrata na 15 - 20 min pre starta. Ovaj gel možeš da poneseš sa sobom u zonu starta. Ukoliko ovo nije isprobano na treningu, u ovom vremenskom rasponu, najbezbednije je unositi samo tečnosti kao što su sportski napitci, tj voda. Pažljivo sa unosom tečnosti, kako se bešika ne bi prepunila. Ima smisla u zonu starta poneti flašicu sa razblaženim sportskim napitkom, tj vodom kojom ćeš više isprati usta nego što ćeš stvarno piti.

Od velike je važnosti da izbor hrane i tečnosti, količinu kao i tajming unosa isprobaš u sklopu drugih treninga. Na dan trke se ne proba ništa novo!