Ironman Italy 2020

Prosli Ironman u Barseloni je mogao proci bolje, napravio sam skoro dve godine pauze u trkanju na full distanci a sada je i to doslo na red. Ironman Emilia Romagna Italy je bio moj cilj i A race ove godine. Odlucio sam da se opasno spremam za ovu trku i poceo u offseason periodu sa intervalima na bajku, trcanju i plivanju. ubacio duzine u sva tri sporta za endurance, snagu u teretani i dodatne opcione treninge koje nisam propustao. Bile su tu i nedelje od 28h treninga, multibrikovi i trcanja od po 30km.


Sve ovo mi je dovelo formu na Peak mesec dana pre trke. Osecao sam se odlicno. Napravio novi FTP na fruskoj na rakovcu, istrcao 5k 18:40 a gde mi je prethodni rekord bio 19:30 i plivao 12km nedeljno u proseku. Osecao sam se full spreman za ovu trku. 

Stigao u Cerviu, pogledao bajk stazu i mali uspon koji nas ceka. 500m elevacije se podrazumeva kao ravna iliti flat staza na ironman trkama. Uspon zaista nije bio nista posebno a i nalazio se u nekom simpaticnom selu. Sto znaci bice dobar bajk.


Sledi dobar carbo loading i punim depoe pastama, picama i pistaci sladoledima :) Od momenta kad sam dosao duva ozbiljan vetar koji se smiruje svega par sati pred trku a sa njim i talasi koji nisu bili lep prizor

kad sam stigao u Cerviu. Jutro pred

trku ledeno, ja naravno bez neoprena plivam i smrzavam se pre starta. Smrzavaju se i onu u neopremu a jos im je hladnije kad mene ugledaju :)


Swim Start

krecem odmah medju prvima sa grupom ispod 60min. Dosta ljudi su ambiciozni pa cak i kad plivaju mnogo sporije ubacuju se napred. Tako je i bilo jer sam ubrzo poceo obilaziti ljude, mada su neki i mene obisli. Trudim se da se zakacim nekima za noge i draftujem na plivanju ali je to vrlo tesko, pratiti nekoga duze vreme. Tu i tamo sam uspeo. Meduze u vodi su bile ogromne i pozdravljale su me raznim opekotinama po licu, rukama i nogama. Izlazim iz vode i trcim do tranzicije a vreme plivanja tacno 60min. Moglo je i koji minut ispod ali nije ni ovo lose :)


T1

Transicija prolazi super, vise mi nije hladno :) Iako je tranzicija vrlo dugacka uspevam da je odradim odlicno. vreme 4min


Bike

Ishrana na bajku spremna. Tri bidona sa prirodnim mixom rize i javorovog sirupa bez gelova i ostalih kupovnih preparata. Konacno sam uspeo da pronadjem, nakon 4 godine, ono sto mi odgovara za stomak, i sta mogu, u neogranicenim kolicinama da konzumiram na bajku. Unosim 125gr ugljenih hidrata na sat naspram 90gr ugljenih hidrata na sat na prethodnoj trci. 3 bidona puna izmixane rize i javorovog sirupa. 180km bajka prolazi lagano ali ne uspavam da postignem zeljeno vreme zbog opakog vetra koji je duvao na sve strane samo ne u ledja. Putevi u Cerviji su bili losi pa je i to doprinelo losijem vremenu. Konacno vreme na bajku 5h 13min. Planirao sam ispod 5h ali ne bunim se, i ovo je sasvim solidno.


T2

Tranzicija broj 2 takodje prolazi dobro. Okacio sam bajk na rack i trcao prema kesama za Run. Sedam na klupu da se brzo presvucem, stavljam stvari od bajka tj kacigu u kesu, vadim patike i izlazim iz tranzicije. 


Run

Krece onaj najstrasniji deo svakog Ironmana, a to je trcanje. Zadnja disciplina, najteza kada ste najumorniji i kada postoji najveca mogucnost da vas izdaju noge. Ovaj put se osecam odlicno i 21km prolazi bez problema. Trcim 5:00 tempo, kao sto sam i planirao. Prvi put stajem na okrepnu stanicu nakon 21km, da popijem vodu i kole. Kako sam stao, tako su me uhvatili grcevi u nogama, i tu sam odmah pomislio.. O ne, ovo nije dobro... Brzo uzimam soli, limuna, kole, vode, sta god stignem da unesem da probam da se malo oporavim. Zasto se desavaju grcevi? Nije tacno objasnjeno i ustanovljeno ali kod mene je, bar mislim, to bila kombinacija vise faktora. Nedostatak soli i vode po mom misljenju. Drugih 21km trcim znatno sporije zbog grceva ali uspevam da zavrsim sa vremenom od 10h 24min. Nadao sam se, i zeleo sam vreme ispod 10h ali to me cega na sledecoj trci :)