Half Ironman Dubai 2017

Nakon dva meseca rasturanja od svakodnevnih brikova uradio sam FTP test na trenažeru i taman bio tamo gde sam i želeo. Dobar znak za odlazak na trku... stižemo u Dubai sa -13 na +26. Odmah se skidam u kratko naravno a želja da se vozi bajk i malo protrči je sve veća. Otišao sam nedelju dana ranije zbog aklimatizacije i treninga... Tappering konačno počinje koji signalizira trku.

Odradio par brikova, odmoran i full spreman za trku. Registracija počinje u sredu, bajk checkin četvrtak veče a trka petak 7:15am. Pro lista ima dosta poznatih imena i na registraciji gledam koga mogu da uhvatim za jednu sliku. Naletim slučajno u prolazu na Javier Gomez Noya i padne jedan selfi sa njim. Pokušao sam da nađem Danielu Ryf ali nisam uspeo.. Uglavnom startni paket pokupljen ostaje jos bike checkin.

Sledeći dan spremim bajk, zamenim probušenu gumu koja se desila u transportu nemam pojma kako, chekiram bajk i nazad na odmaranje pred trku. Lagani carbo loading pizza i čokoladni sufle. Junk food nikad nije bio bolji i slađi.

Ustajem u 4 da jedem a iz hotela đubre od breakfast boxa koji nije mogao da se pojede. Pre trke ništa osim pola litre kisele.

Stižem na start, sestra je samnom, moj navijač i podrška a od kuće roditelji, žena i bebica Ena prate start i refreshuju athlete tracker. Na svake 3 sekunde pustaju po 6, ja se proguram skroz na početak da krenem sto pre jer sam sad već ozbiljno gladan. Zeznuo sam se što nisam baš ništa jeo... 3,2,1 trčim u vodu, startujem Garmin namesten na TRIATHLON, voda ledena jer se nisam zagrejao i plivanje počinje.. glad brzo zaboravih.

Junk food nikad nije bio bolji i slađi.

Neki japanac se zalepio za mene i prati jer ga izgleda mrzi da radi sighting pa reko ok cepamo zajedno biće i meni lakše. Svih 1900m smo isplivali zajedno i mislim da smo jedini bili koji su se izvinuli kad smo naleteli jedno na drugo za vreme plivanja :) uglavnom plivanje fino proslo vreme 0:32.

Dok sam plivao razmišljao sam kako da odradim tranziciju što pre i izmenim neke sitne detalje. Izlazim iz vode i pošto sam plivao bez neoprena skidam kapu, naočare i vadim čepiće za uši. Njih bacam a naočare stavljam u kapu i sve u zube. Trčim slobodnih ruku, uzimam kesu i trčim prema šatoru za presvlačenje. Dotle sam već nabacio kacigu, naočare i broj, ostaju samo sprinterice. Kapu i naočare koje sam svo vreme držao u zubima ispljunem u kesu :) Pokupio bajk i pravac pustinja.

Prvi kilometar dam gas da se malo zagrejem pošto je duvao vetar, obiđem ih 20. Smanjim posle i gledam da smirim heart rate da držim ispod 150 jer treba i trčati posle 90km bajka. 45km u pustinju vetar u grudi, prosek bajka oko 34km/h a nazad vetar u leđa pa ide mnogo lakše. Vreme 2:25. Prosek na bajku 37.5km/h. sledi T2 i trčanje.

Odmor pre trke

Odmor pre trke

Osećao sam se dobro na trčanju, jer uvek zadnji kilometar iskuliram na bajku da se odmorim za trčanje. Sestra navija sa jedne strane a 3,5km dole na drugom kraju uzimamo narukvice za svaki krug.. tako sam i razmišljao u glavi. Ajde trčim do sestre, bacim joj high five pa trčim po narukvicu i tako u krug. Vreme 1:47. Kad pogledas na satu da trčiš 20ti kilometar adrenalin kicks in i tempo se malo poboljšao za cilj...

Konačno vreme 4:52. Planirao sam ispod 5h tako da sam super zadovoljan... Ulazim u athletes garden i dobijam prsluk, zimski prsluk u Dubaiu na 28 stepeni... ništa mi nije jasno ali uzimam isti i zahvaljujem se.

Izlazak na plažu nakon plivanja

Izlazak na plažu nakon plivanja

ISHRANA

Pre plivanja ništa osim kisele vode na bajku jedan bonk breaker, multibottle hammer perpetuem i hammer gelovi za 3 sata. Na kraju bajka mi je malo ostalo. Uz to samo voda na bajku i to vrlo malo. 500ml na 90km. bonk breaker 200kcal, hammer perpetuem na sat 130kcal, hammer gel na sat 90kcal. Anti fatigue caps i salt sticks sam istresao u taj multibottle takođe. Jedna tableta na sat. Ovi gelovi su odlični jer ne sadrže proste šećere samo maltodextrin pa nema većih problema sa stomakom koji mogu da nastanu od glukoze i fruktoze... Trčanje spremna bočica za dva sata hammer gelovi i hammer perpetuem izmešano sve sa vodom. To sam nosio u ruci dok sam trčao i popio dva gutljaja pre aid station pa onda malo vode uz to... Pojeo sam jednu urmu na početku trčanja koja ima oko 20kcal i 5gr šećera taman da me malo razbudi.

ISHRANA ZA SLEDEĆU TRKU 70.3:

Nesto sitno i lagano pojesti pre trke na bajku je ovo funkcionisalo a za trčanje promeniti i dodati gelove koji imaju kofein u sebi. Takođe mi je odgovaralo malo vode da pijem i da mi stomak ostane slobodan za unos energije.

Želeo sam preneti plan ishrane jer nekome moje iskustvo sigurno može pomoći a nadam se i da će. Uglavnom za šta god se odlučite morate simulirati trku na treningu i ishranu koju planirate. Svaki vikend je meni određen za to. Oko 90km bajka kad je priprema za ovakvu trku i trčanje do 10km. Odmah nakon bajka na trčanju se vidi da li je ishrana bila dobra ili loša..

barc05

Medalja

barc05

Početak trčanja